ABERDEEN ANGUS RUNDEREN OP LANDGOED HEERDEBERG

Heb jij onze runderen al gespot op het landgoed? Coen houdt niet alleen van zijn Bonte Bentheimer varkens, maar sinds 6 jaar ook Aberdeen Angus runderen. Ook het vlees van onze runderen verwerkt Coen zelf en serveren wij in ons restaurant. In deze blog meer uitleg

Na een paar jaar varkens verzorgen op het landgoed wilde Coen zijn boerderij uitbreiden met runderen. Zijn passie is uiteindelijk het verwerken van het vlees en maakt op die manier eigen producten van het vlees van de varkens en runderen die we vervolgens serveren in ons restaurant.
Hoe mooi is het om te kunnen zeggen dat het vlees zowel van de varkens als de runderen afkomstig is van ons landgoed.

Bestel jij nou een entrecote van onze runderen of een stukje procureur van onze varkens, het hele proces tot op het bord heeft Coen zelf verzorgd. Hij staat dan ook graag achter de BBQ in de buitenkeuken om dit (h)eerlijke stukje vlees te grillen als laatste handeling van dit hele proces.

Het ras “Aberdeen Angus

Coen heeft standvastig gekozen voor het ras “Aberdeen Angus”, hier was geen discussie over mogelijk.
Deze runderen kunnen het hele jaar buiten verblijven en schuilen onder de bosranden op het landgoed. Uiteraard is zijn keuze het meest gebaseerd op de kwaliteit van het vlees van dit ras.

Wie heeft nou nog niet een stukje Angus vlees besteld en geproefd in een restaurant? Dit vlees is bijzonder vanwege de marmering van het vlees; dunne lijntjes vet die door het vlees lopen. Coen zegt dan ook: “Het vet in het vlees, dat maakt juist de smaak”.
Vet heeft de eigenschap dat het smaakaroma’s vasthoudt, wat het juist zo lekker maakt.

 

 

De runderen op ons landgoed

Zoals eerder geschreven, onze runderen verblijven het hele jaar vrij in de wei en worden niet in de stal geplaatst. Coen vindt het belangrijk dat zijn dieren de vrijheid hebben en lekker kunnen bewegen aan de bosranden. Zo heeft hij een systeem bedacht dat zijn koeien altijd gras kunnen eten. Hij verplaatst zijn koeien naar een andere wei als de bovenste laag van het gras is opgegeten door de koeien. Zo groeit het gras sneller en hebben de runderen altijd voldoende gras. Er zijn meerdere weiden nodig voor het vaker verplaatsen van de runderen, maar dit systeem zorgt er tevens voor dat de weide niet uitdroogt. Een win-win situatie.

Wat Coen zo bijzonder maakt is dat hij steeds wat nieuws bedenkt en alles doet voor zijn dieren (zijn trots). Hij heeft een 100 meter lange haag geplant van sleedoorn, meidoorn, rozenbottels en vlierbloesem, dit zijn allemaal lekkere versnaperingen voor onze koeien.
Zo staan er ook meerdere soorten fruitbomen waar ze van kunnen smullen. Dit zorgt er allemaal voor dat wij de koeien niet veel hoeven bij te voeden.

Ook heeft hij onlangs een snoephaag aangeplant, hoe leuk is dit!!
Het zijn nu nog allemaal kleine plantjes, maar over een paar jaar zijn ze zo groot dat ze de hele dag kunnen snoepen. Wie wil dat nou niet…?

 

Steak tartaar

Het vlees van onze runderen worden van kop tot staart in ons restaurant verwerkt. Denk aan een langzaam gegaarde shortrib, entrecote, rib-eye enzovoorts. Deze stukken rund worden gegrild op de BBQ in onze buitenkeuken.

Op de charcuterie plank serveren wij ook vaak rundvlees zoals bijvoorbeeld rosbief en worden onze favoriete huisgemaakte bitterballen gemaakt van het vlees van onze eigen runderen. Zo kun je dus diverse stukken rundvlees op onze menukaart vinden; van een koud voorgerechtje tot een lekker gegrild braadstuk als hoofdgerecht.

Maar een van onze specialiteiten is een klassiek gerecht: Steak tartaar.
De steak tartaar wordt ter plekke hand gesneden door de koks met een frisse salade van het land en zoetzure ui, gefrituurde ui uit onze moestuin, verse kruiden uit onze kruidentuin en daarbij wordt een ei van het Mergelland ei uit Eckelrade geserveerd.

 

Een glaasje dornfelder van wijngoed Thorn

Ook alle wijnen worden lokaal gezocht. Zo serveren wij bij de steak tartaar een glas Dornfelder van wijngoed Thorn. Aangezien onze gerechten veel smaak hebben moeten we wat betreft de wijnen ook lokaal vollere wijnen zoeken.
Technisch gezien zou dit niet geschikt zijn, maar in de praktijk is deze wijn-spijs combinatie subliem!!

Een donkerrode soepele en elegante wijn, maar vooral een volle smaak van rood en zwart fruit. De wijn heeft gerijpt op oude Franse eikenhouten vaten waardoor de wijn een kleine touch heeft van vanille en karamel.

In ons restaurant hebben wij een wisselende menukaart en gebruiken wij het rund van kop tot staart. Alle groenten en kruiden worden dagelijks geoogst van het land.
Om het verhaal compleet te maken schenken wij bijpassende Limburgse wijnen.
Waarom ver zoeken als in Limburg ook veel moois te vinden is….