BONTE BENTHEIMER VARKENS OP LANDGOED HEERDEBERG

Heb jij al kennis gemaakt met onze Bonte Bentheimer varkens op het landgoed? Ze zien er natuurlijk schattig uit, maar wij gebruiken de varkens voor het vlees wat we serveren aan de gasten in ons restaurant. In deze blog meer uitleg.

ONSTAAN VAN DE BOERDERIJ

Een paar jaar geleden heeft Coen 5 varkens aangeschaft. Hij verzorgde met veel liefde deze varkens, maar uiteindelijk is zijn passie het verwerken van het vlees geworden, wie had dat gedacht?

Coen ontmoette een slager en die heeft hem alle kneepjes van het vak geleerd. Coen opende een kleinschalige slagerij en verkocht in het weekend verschillende huisgemaakte producten zoals bloedworst, huidvlees, droge worst etc.

Omdat de slagerij steeds drukker werd heeft hij de slagersopleiding gevolgd en met succes het slagersdiploma behaald.

 

TOEKOMSTPLANNEN VAN COEN

Op het landgoed zijn meerdere percelen voor de varkens, ze worden steeds verplaatst zodat de grond kan herstellen. Maar Coen bedenkt steeds weer iets nieuws en heeft een nieuw systeem bedacht. Hij heeft de percelen ingezaaid met Luzerne, boekweit, gerst en haver. Door deze producten in te zaaien kunnen de varkens dit de hele zomer zelf oogsten. De varkens kunnen zelf constant hun eigen voer oogsten en Coen hoeft de varkens minder bij te voeren. Door de varkens steeds te verplaatsen naar ingezaaide percelen of het laten omploegen van de moestuin ontstaat er een circulair systeem en dragen ze tevens een handje bij aan de moestuin.

HET RAS: BONTE BENTHEIMER

Bij de parkeerplaats op het landgoed staan 2 zeugen en 2 beren. Dit zijn raszuivere Bonte Bentheimer varkens die zorgen voor het krijgen van lieve kleine biggetjes. Bij een bevalling kunnen er wel 14 biggen geboren worden, dit is natuurlijk per keer verschillend.

Het Limburgs landvarken bestaat niet meer omdat er te veel gekruist is geworden de afgelopen jaren, zo jammer! Daarom hebben wij gekozen voor het ras die het meest in de buurt komt van dit varken uit deze regio. Het Bonte Bentheimer varken heeft als nadeel dat het veel vet heeft, maar daardoor kunnen deze varkens het hele jaar buiten blijven en is dit vlees zeer geschikt voor charcuterie. Coen zegt altijd: “Het vet zorgt voor de smaak van het vlees”.

SLACHTEN VAN DE VARKENS

Als ze groot genoeg zijn worden ze uiteindelijk geslacht in het slachthuis. De varkens hebben geen stress gehad en hebben een goed leven gehad op ons landgoed. Ze krijgen geen medicijnen toegediend en worden niet vetgemest. Dit allemaal zorgt voor een (H)eerlijk stukje vlees. Coen vindt het belangrijk dat hij weet wat hij en onze gasten eten. Hij heeft vanaf de geboorte tot op het bord dit hele proces zelf in handen en kan met overtuiging vertellen aan tafel dat dit een eerlijk en puur stukje vlees is zonder toevoegingen. Hoe bijzonder is dit?

VERWERKEN VAN HET VLEES

Als Coen het vlees gaat halen bij het slachthuis  wordt het in grotere stukken geleverd. Hij portioneert dan bv. ribkoteletten, hals koteletten, buikspek, procureur, hamlappen enzovoorts.
Het liefst maakt hij producten zoals bloedworst, paté, rilette, huidvlees en natuurlijk diverse charcuterie.

Ook in het verwerken van het vlees houdt Coen van uitdagingen en bedenkt hij steeds weer iets nieuws.
Op onze huidige menukaart is bijvoorbeeld “gevulde varkenskop” te vinden. Ja, echt waar!
Je vraagt je natuurlijk af wat dit is!

De varkenskop wordt gevuld met vlees zoals gehakt, tong en diverse kruiden uit de tuin. Als het eenmaal gevuld is wordt het gekookt in de bouillon tot het geheel gaar is.
Uiteindelijk wordt het fijn gesneden en afgewerkt met bijbehorende kruiden en ingemaakte beukenzwam en zo als charcuterie geserveerd op het bord.

In ons restaurant hebben wij een wisselende menukaart en gebruiken wij het varken van kop tot staart. Daarbij worden iedere morgen alle groenten en kruiden geoogst van het land.

Hoe eerlijk en puur kan een gerecht zijn?