De blaadjes vallen van de bomen, de regenachtige en donkere dagen zijn een feit en dit seizoen zorgt voor gezelligheid binnen in huis. Bij dit prachtige seizoen horen natuurlijk typische herfstgroenten. Maar wat zijn de herfstgroenten? En welke gerechten maken wij in het restaurant van deze (h)eerlijke groenten?
Het is belangrijk in de herfst voldoende groenten te eten. Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen die wij nodig hebben voor onze weerstand. In de herfst oogsten wij zwaardere groenten, die zijn nodig om de innerlijke mens warm te houden.
Er is niet een soort groente dat alle voedingstoffen die we nodig hebben bevat, daarom is juist belangrijk meerdere soorten groenten te eten. Op die manier maak je gebruik van alles wat de natuur te bieden heeft en krijg je geen vitaminetekort.
Op Landgoed Heerdeberg werken wij volgens de principes van Permacultuur. Kort gezegd, is dit een ontwerpsysteem dat de natuur nabootst en vooral met haar samenwerkt. Onlangs hebben wij een voedselbos aangeplant en serveren wij de groenten vanuit dit voedselbos aan onze gasten. Het hele jaar gebruiken wij gezonde, lokale en natuurlijk gekweekte groenten voor onze gerechten. Verser en eerlijker dan dit kan niet!
De herfstgroenten:
Onze koks bedenken steeds nieuwe gerechten aangezien wij afhankelijk zijn wat het landgoed ons te bieden heeft! Ze moeten dus creatief zijn en zullen altijd aan de hand van de groenten die er op dat moment zijn bedenken wat ze er mee kunnen maken in de keuken. Hoe leuk werken is dit als kok zijnde i.p.v steeds dezelfde gerechten te moeten maken?
Onze kaart wisselt regelmatig, maar toch leuk om jullie een idee te geven wat onze koks kunnen maken van herfstgroenten.
Een flan gemaakt van pompoen, een salade gemaakt van spaghettipompoen, crème gemaakt van de pompoen, gegaarde stukjes pompoen en een crunch gemaakt van de schil van de pompoen.
Gelakte rode biet, crème van rode biet, chioggia biet, ingemaakte mosterdzaadjes en walnoten.
Kruidencake, geschroeide prei, wortellinten, peterseliepesto, yoghurt crème met peper en kaaskoekjes.
Loopt het water jou al in de mond van deze gerechten? Uiteraard serveren wij veel meer dan deze vegetarische gerechten, dit zijn maar een paar voorbeelden! Ben jij net zo enthousiast als wij? Dan ben je van harte welkom in ons restaurant en zullen onze koks je verwennen met pure en eerlijke gerechten.
Je hebt de wijn gekozen en besteld, en dan is het aan jou als gast om de wijn te proeven. Waar moet je op letten bij het proeven? In deze blog vertel ik je meer over het proeven van de wijn….
Mijn droom was ooit om kapster te worden. Na 15 jaar het kappersvak uit te oefenen heb ik besloten het roer om te gooien en restaurant Heerdeberg samen met Coen over te nemen. Een hele uitdaging, maar helemaal aangezien ik geen horecaervaring had. Ik wilde graag ervaring op doen en ben met een paar wijncursussen begonnen. Na ze succesvol afgerond te hebben wilde ik graag de sommelier- opleiding gaan volgen om mijn kennis uit te breiden en ben ik gestart aan de Academie voor Gastronomie.
Een aantal jaren geleden hebben wij Taco Blom leren kennen, een enthousiaste man die vol passie kan vertellen over Permacultuur. Zijn droom was om een voedselbos op te richten in combinatie met dieren. Aangezien Coen droomde van het oprichten van een zelfvoorzienend restaurant, waren Taco en Coen meteen een goeie match! Vlak na de eerste kennismaking zijn ze samen aan de slag gegaan en is er een goede samenwerking ontstaan. Beide houden ze van uitdagingen en samen gaan ze deze zeker aan!