Een aantal jaren geleden hebben wij Taco Blom leren kennen, een enthousiaste man die vol passie kan vertellen over Permacultuur. Zijn droom was om een voedselbos op te richten in combinatie met dieren. Aangezien Coen droomde van het oprichten van een zelfvoorzienend restaurant, waren Taco en Coen meteen een goeie match! Vlak na de eerste kennismaking zijn ze samen aan de slag gegaan en is er een goede samenwerking ontstaan. Beide houden ze van uitdagingen en samen gaan ze deze zeker aan!
Binnen permacultuur zorgen we voor de aarde en de mens en brengen we het ecosysteem weer in balans. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. In plaats daarvan wordt de oorzaak van een plaag of ziekte gezocht en passen we daar de omgeving op aan door er bijvoorbeeld andere planten bij te zetten. Je bekijkt de omgeving en bekijkt hoe je met de natuur mee kunt werken en zelfs vóór je kunt laten werken. Onze varkens dragen ook een steentje bij door de grond te ploegen waar we later planten in laten groeien.
Het voedselbos is eigenlijk een Permacultuurtuin aan de rand van het bos.
Het lijkt eigenlijk een beetje op een bosrand waar van alles eetbaars groeit.
Een moestuin zonder te ploegen en/ of te zaaien maar met een continu systeem van vaste planten en bomen dat zichzelf verrijkt. Zo kiest Taco voor verschillende planten die winterhard zijn zoals spruiten, boerenkool, aardpeer, haverwortel enzovoort. Deze ontwikkelen zich door en geven weer voedingsstoffen terug aan de bodem. Dat is een voedselsysteem dat werkt zonder bemesting en insecticiden en gebaseerd is op ecologische principes.
Door het aanleggen van deze bosrandtuin waren wij binnen een jaar zelfvoorzienend wat betreft groenten. Het vlees wat we serveren was al van onze eigen Bonte Bentheimer varkens en Aberdeen Angus runderen. Zo koken wij dus met de seizoenen mee. Vandaar dat onze menukaart regelmatig wisselt. Zo wordt er iedere ochtend geoogst en worden de dieren van kop tot staart gebruikt.
Hoe mooi is het om te zeggen dat wij deze mooie producten op ons landgoed produceren. Zo hebben onze koks steeds een nieuwe uitdaging en worden onze gasten steeds weer verrast met nieuwe gerechten.
Lijkt het jou ook interessant en wil je meer te weten komen over het aanleggen van een voeselbos. Vanaf 6 April 2022 start Taco een avondcursus op ons Landgoed.
Tijdens deze cursus leer je hoe je een succesvolle en eetbare bostuin aanlegt en maak je uiteindelijk je eigen complete ontwerp!
Aanmelden kan via deze link
Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je eens een kijkje komen nemen op ons landgoed? Taco verzorgt iedere donderdag een rondleiding over ons landgoed. Hij neemt jullie mee naar de bosrandtuinen en je mag onze dieren begroeten. Aansluitend neem je plaats in de kruidentuin en word je verwend met een diner gemaakt van producten van ons landgoed. Je proeft dan alles waar we trots op zijn met een bijpassend glaasje Limburgse wijn.
Aanmelden kan via deze link
Mijn droom was ooit om kapster te worden. Na 15 jaar het kappersvak uit te oefenen heb ik besloten het roer om te gooien en restaurant Heerdeberg samen met Coen over te nemen. Een hele uitdaging, maar helemaal aangezien ik geen horecaervaring had. Ik wilde graag ervaring op doen en ben met een paar wijncursussen begonnen. Na ze succesvol afgerond te hebben wilde ik graag de sommelier- opleiding gaan volgen om mijn kennis uit te breiden en ben ik gestart aan de Academie voor Gastronomie.
Je hebt de wijn gekozen en besteld, en dan is het aan jou als gast om de wijn te proeven. Waar moet je op letten bij het proeven? In deze blog vertel ik je meer over het proeven van de wijn….
Als je Maastricht uitrijdt en de weg naar Cadier en Keer volgt, zie je halverwege de Keerderberg aan de linkerkant de wijngaard van Domaine Backerbosch. Ooit lag hier een Romeinse villa met uitzicht over Maastricht. Van de Romeinse villa is helaas niks meer te zien, maar de druivenstokken nestelen zich op de bijzondere villa. Deze wijngaard is een wijngaard met historie en mag zich “De oudste wijngaard” van Nederland noemen!