Na het besluit om alleen nog maar Limburgse wijn te schenken in het restaurant breng ik mijn eerste bezoek aan Domaine Crutzberg.
Na vertrek kreeg ik meteen een ander gevoel (ik woon al mijn hele leven in Zuid-Limburg) en zag ik eigenlijk voor het eerst wat toeristen hier ook zien. Ons mooie heuvelland, alle fruitbomen die in bloei staan i en de zon die het compleet maakt. En het gekke is dat ik bijna de enige op de weg was. Even spannend of ik de grens over kwam wegens de lockdown, maar ik mocht gelukkig gewoon door rijden.
Ik werd hartelijk ontvangen door wijmaker Eugene Ernens met een mooi verhaal over de geschiedenis van zijn wijngaard. Deze wijngaard van 2,2 hectare werd in 2010 aangeplant en wel met 7000 stokken Chardonnay en 2000 Pinot Noir stokken. Na de eerste oogst in 2012 vielen ze meteen in de prijzen. Wat natuurlijk heel knap is al na twee jaar. Daarna volgden nog meerdere mooie prijzen.
Spannend het moment van proeven brak aan:
Als eerste de Chardonnay uit 2018 dit is sowieso een goed jaar (i.v.m. de goede zomer) voor de wijnen, maar bij deze Chardonnay is dat zeker ook te proeven. Een frisse wijn maar vol van smaak, aroma’s van Citrustonen, mandarijntjes en bloesem. Heerlijk wijntje om als aperitief te drinken of op een terras in het zonnetje, een echte aanrader.
Vol verwachting werd de 2e wijn voor mij ingeschonken, Chardonnay Barrique 2018, wauw!!!! Deze wijn is complex en vol van smaak mede doordat hij 6 maanden op hout is gelagerd. Aroma’s van citrusvruchten, kruiden en vanille, ik was eerlijk gezegd erg onder de indruk en zie het al voor me om deze wijn aan te bevelen en te mogen schenken bij ons in het restaurant, verkocht dus!
Tijdens de proeverij vertelde Eugene honderd uit, zijn passie en de manier waarop hij zijn wijngaard is begonnen maakte dat ik het zeker wist, dit hoort bij de Heerdeberg, klein maar fijn, geen concessies, eigenwijs en een eigen signatuur!
Zoals wij zeggen in ons restaurant van “kop tot staart” zo heeft hij de slogan “van de wijngaard tot in de fles”, moet eerlijk zijn, dat wil zeggen dat deze wijn puur is en er geen smaakstoffen of andere zaken worden toegevoegd. Hij probeert zoveel als mogelijk biologisch te werken.
Ik had nog uren naar hem kunnen luisteren, wat een interessante wijnboer en wijnmaker!
Lieve groet,
Sanne Reinders
Mijn droom was ooit om kapster te worden. Na 15 jaar het kappersvak uit te oefenen heb ik besloten het roer om te gooien en restaurant Heerdeberg samen met Coen over te nemen. Een hele uitdaging, maar helemaal aangezien ik geen horecaervaring had. Ik wilde graag ervaring op doen en ben met een paar wijncursussen begonnen. Na ze succesvol afgerond te hebben wilde ik graag de sommelier- opleiding gaan volgen om mijn kennis uit te breiden en ben ik gestart aan de Academie voor Gastronomie.
Nadat ik de gelukkige moeder ben geworden van twee kinderen in een jaar, “Baas en Noor” waar we dolgelukkig en dankbaar voor zijn, pak ik graag de draad weer op om me verder te verdiepen in Limburgse wijnen. Mede doordat we ons restaurant hebben moeten sluiten vanwege de Coronamaatregelen besef ik dat het ook een uitgelezen kans is om mijn horizon betreffende streekwijnen te vergroten. En wil ik je meenemen op mijn zoektocht om nieuwe wijnen te vinden en te proeven.
Heb jij onze runderen al gespot op het landgoed? Coen houdt niet alleen van zijn Bonte Bentheimer varkens, maar sinds 6 jaar ook Aberdeen Angus runderen. Ook het vlees van onze runderen verwerkt Coen zelf en serveren wij in ons restaurant. In deze blog meer uitleg