Nadat ik de gelukkige moeder ben geworden van twee kinderen in een jaar, “Baas en Noor” waar we dolgelukkig en dankbaar voor zijn, pak ik graag de draad weer op om me verder te verdiepen in Limburgse wijnen. Mede doordat we ons restaurant hebben moeten sluiten vanwege de Coronamaatregelen besef ik dat het ook een uitgelezen kans is om mijn horizon betreffende streekwijnen te vergroten. En wil ik je meenemen op mijn zoektocht om nieuwe wijnen te vinden en te proeven.
De eerste wijngaard waar ik nu een bezoekje ga brengen is Wijndomein Salamander dat op een plateau ligt, 190 meter boven nap inhet dorpje Eyserheide. Eigenaar van het wijndomein en wijnmaker John Cox besluit na de eeuwwisseling om een transitie door te voeren van veeteelt tot wijnboer en zich tevens als wijnmaker te specialiseren en of dat is gelukt? Daar ga ik u nu meer over vertellen.
In 2007 besloot John het merendeel van de wijngaard aan te planten met blauwe Pinot Noir druiven, de rest van de wijngaard werden aangevuld met witte druiven zoals Riesling, Auxerrois, Pinot Gris en Chardonnay.
In 2013 is er nog een perceel beplant met Frühburgunder en Siegerebbe, deze druivenrassen zijn tot dan vrij onbekend in Limburg. Het zijn dan ook de wijnen van deze druiven waar ik erg nieuwsgierig naar ben
Bij aankomst was ik blij verrast, het was alsof ik ergens in een heel oud wijndomein in Frankrijk was beland. Het zag er anders uit dan alle andere wijngaarden die ik tot nog toe heb bezocht hier in het Limburgse. Ik werd ontvangen in het proeflokaal, dat in een oude stal was. Als je je ogen dicht deed kon je bijna de koeien nog ruiken.
Aan een lange houten tafel met allemaal diverse stoelen voelde ik me meteen thuis. Het ging dus niet om een luxe inrichting maar om de belevenis en om John zijn interessante en indrukwekkende verhaal. Ik kon bijna niet wachten om de wijnen te gaan proeven maar mijn geduld werd meer dan beloond!!!
Als eerste kreeg ik de Pinot Gris te proeven, een heerlijke frisse wijn met duidelijk aanwezige zuren en de geuren van wit fruit. Ik had meteen een voorgerecht in gedachten waar ik deze wijn bij kan schenken in ons restaurant zoals gerookte makreel met appel en venkel.
Toen gevolgd door de Cuvée Eyserheide. Deze wijn bestaat uit 60% blauwe Pinot Noir druiven en 40% Chardonnay, wat een mooie blend! De wijn is rond, boterachtig maar ook zeer fruit geurend. Deze ga ik zeker proeven bij een kotelet van onze eigen varkens en lijkt mij vooral bij asperges een goede wijn-spijs combinatie. Ik heb nu al gasten in gedachten waar ik dit meteen mee zou willen delen. Laat het aspergeseizoen maar komen!
Na te proeven van meerdere witte mooie wijnen kwamen we bij de rode wijnen; verschillende jaargangen van Pinot Noir. Het bijzondere was dat alle jaargangen anders smaakten, maar eerlijk gezegd de een nog lekkerder dan de ander, van fruitig tot vollere wijnen.
Maar nog uitzonderlijker is de Frühburgunder druif natuurlijk, met deze toch wel (bijna) vergeten klassieke druifsoort had uiteraard mijn meeste interesse en ik was blij verrast dat ik deze wijn mocht proeven. Wat een mooi geheel en totaal in balans. Een doorschijnende rode wijn met weinig tannines maar wel veel frisheid. Ik zou deze vooral bij onze steak tartaar (van onze Angus runderen) willen proeven. Deze wijn moet je eens geproefd hebben voor mijn gevoel!
Als laatste kwam John met de Siegerebbe, dit was dan ook (helaas) zijn laatste fles.
Deze wijn vond ik fantastisch! Elegant, goed in balans met aroma’s van tropisch fruit en lychee. Met een licht stevige afdronk is deze wijn een smaakexplosie in de mond.
Ik ga met een goed gevoel naar buiten.Wat was dit een verrassing en dat ook nog zo dicht in de buurt!
Ik heb de wijnen besteld, dus kom proeven in ons restaurant
Ben je ook geintresseerd en wil je een bezoekje brengen aan dit wijngoed?
Dan geef ik je graag de tip om de wijnwandeling “Route des Vins: Wahlwiller – Eys te lopen.
Onderweg kun je meerdere wijngaarden bezoeken uit deze omgeving en tevens een glaasje wijn te drinken bij Wijngoed Salamander, in de hoop dat jij net zo enthousiast wordt als mij!
Een aantal jaren geleden hebben wij Taco Blom leren kennen, een enthousiaste man die vol passie kan vertellen over Permacultuur. Zijn droom was om een voedselbos op te richten in combinatie met dieren. Aangezien Coen droomde van het oprichten van een zelfvoorzienend restaurant, waren Taco en Coen meteen een goeie match! Vlak na de eerste kennismaking zijn ze samen aan de slag gegaan en is er een goede samenwerking ontstaan. Beide houden ze van uitdagingen en samen gaan ze deze zeker aan!
Als ik aan iemand met enthousiasme vertel over mijn passie wat betreft Limburgse wijn, gaat bijna iedereen zijn antwoord over “wijngoed de Apostelhoeve”. Hoe kan het zijn dat (bijna) iedereen de wijnen van Apostelhoeve kent? Er zijn uiteraard veel bijzondere wijnenhuizen die mooie wijnen produceren te vinden in Limburg, maar de Apostelhoeve hoort bij een van de mooiste wijnhuizen van Zuid- Limburg.
Mijn zoektocht naar Limburgse wijnen brengt me ook op unieke en pittoreske plekken waar ik nog nooit ben geweest. Dit keer ga ik weer de grens over met België bij Maaseik, naar een heel klein plaatsje Aldeneik, dat in het hart van de Maasvallei van Belgisch Limburg ligt.