Je hebt de wijn gekozen en besteld, en dan is het aan jou als gast om de wijn te proeven. Waar moet je op letten bij het proeven? In deze blog vertel ik je meer over het proeven van de wijn….
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, proef je de wijn in een restaurant niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt, maar om vast te stellen of de wijn geen fouten of andere tekortkomingen heeft. Problemen met wijn komt tegenwoordig maar weinig voor dankzij de wijnmakers die veel aandacht besteden aan de wijn tijdens het proces.
Maar problemen kunnen helaas niet altijd worden vermeden. Het meest voorkomende probleem is ‘’kurk in de wijn’’, maar oxidatie of nagisting kan de wijn ook beïnvloeden. Dit komt maar weinig voor, maar het kan zijn dat jij net de pech hebt. Daarom is het dus altijd goed om die wijn voor te proeven
Hoe je dat doet? Ik leg het je stap voor stap uit.
Pak je wijnglas bij de steel en houd het tegen een neutrale of witte achtergrond. Zo zie je eventuele vertroebelingen en kun je ook goed zien welke kleur de wijn heeft. Kijk of de wijn helder of doorzichtig is. Zit er soms nog bezinksel in
De kleur geeft vaak aan welke druif er in de wijn zit en hoe oud deze is.
Zo gaat witte wijn qua kleur van groen (jong) naar geel (oud), rode wijn van lichtrood (jong) naar roestig bruin (oud) en rosé gaat vaker alle kanten op van heel licht roze naar donker rosé.
Houd het glas wederom vast bij de steel. Maak nu kleine draaibewegingen en wals het glas zodat er zuurstof bij de wijn komt. Op die manier komen er meer aroma’s vrij en blijven deze hangen in het glas. Als je uiteindelijk gaat proeven, proef je op die manier dus meer. De sommelier schenk je een proefglaasje wijn zodat je het glas goed kan laten walsen.
Ga met je neus in het glas, totdat je net niet de wijn raakt. Ruik nu, totdat je de geur helemaal in je op hebt genomen. Wat ruik je?
Dit is het moment, waarop je een scala aan geuren ontdekt. Van bloemetjes tot rood fruit en van aardtinten tot honing. Wat je ruikt is vaak erg persoonlijk. Op die manier geef je een wijn al snel een eigen identiteit. Wil je dit goed analyseren, zul je veel wijn moeten gaan proeven en vergelijken.
Neem een slok van de wijn met een flinke slurp en laat het even in je mond hangen. Doe alsof je jouw mond spoelt met mondwater. Doe dit niet langer dan ongeveer vijf seconden.
Proef op deze manier, want ook zo komen er ook weer aroma’s vrij die je anders niet had geproefd. Ga na of de smaken overeenkomen met wat je net hebt geroken. Voelt jouw tong droog aan, dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met het tanninegehalte in de wijn.
Uitspugen of doorslikken? Dit bepaal je zelf. Moet je nog veel wijnen proeven, is het verstandiger om de wijn uit te spugen. Je wilt de hele proeverij wel afmaken, toch ;)? Spuug je de wijn uit, ga dan na welke smaken er in je mond blijven hangen. Slik je de wijn door, doe dit dan zo langzaam mogelijk. De duur van de afdronk bepaald vaak naar de kwaliteit van de wijn. Blijft de wijn lang in je mond hangen, is het vaak een kwalitatief goede wijn. Is de smaak zo weg, hebben we het vaak over een wijn van mindere kwaliteit.
Pas deze stappen toe bij de volgende wijnen die je opentrekt en je zult de smaak te pakken krijgen. Wedden dat je steeds meer wilt gaan proeven?
Na het besluit om alleen nog maar Limburgse wijn te schenken in het restaurant breng ik mijn eerste bezoek aan Domaine Crutzberg.
Mijn droom was ooit om kapster te worden. Na 15 jaar het kappersvak uit te oefenen heb ik besloten het roer om te gooien en restaurant Heerdeberg samen met Coen over te nemen. Een hele uitdaging, maar helemaal aangezien ik geen horecaervaring had. Ik wilde graag ervaring op doen en ben met een paar wijncursussen begonnen. Na ze succesvol afgerond te hebben wilde ik graag de sommelier- opleiding gaan volgen om mijn kennis uit te breiden en ben ik gestart aan de Academie voor Gastronomie.
Als ik aan iemand met enthousiasme vertel over mijn passie wat betreft Limburgse wijn, gaat bijna iedereen zijn antwoord over “wijngoed de Apostelhoeve”. Hoe kan het zijn dat (bijna) iedereen de wijnen van Apostelhoeve kent? Er zijn uiteraard veel bijzondere wijnenhuizen die mooie wijnen produceren te vinden in Limburg, maar de Apostelhoeve hoort bij een van de mooiste wijnhuizen van Zuid- Limburg.